Euritmie

ga direct naar cursussen, workshops en projecten

Als je mijn biografie gevonden hebt, zie je op het einde vaak het woord antroposofie en euritmie.

Bij het woordje euritmie moet –mijns inziens- even wat uitleg bij.

Uiteindelijk –van 2007 tot 2011- vond ik mijn weg en studeerde euritmie. In die opleiding (in Den Haag) ben ik mezelf en anderen tegengekomen, het was een interessante weg om te gaan. In de wereld van de antroposofie is euritmie een bekende kunst, maar vele mensen kennen het ook helemaal niet.

Dus: wat is euritmie juist? Ik heb een definitie gevonden in de (niet-antroposofische) Spectrum Muzieklexicon.

Euritmie is een door Rudolf Steiner ontwikkelde bewegingsleer en –kunst: bij diverse klanken (van een gedicht bijvoorbeeld of tonen van een melodie) behoren van tevoren vastgestelde lichaamshoudingen. Leest men een gedicht, speelt men een melodie, dan nemen de beoefenaren de corresponderende lichaamshoudingen aan, waarbij zeer bijzondere, vaak verfijnde bewegingsfiguren ontstaan. Ook worden al dan niet ingewikkelde vormen in de ruimte gelopen. De opvoedkundige waarde is groot: handelen en luisteren worden op zeer indringende wijze geïntegreerd.

Als je een euritmievoorstelling –een soort dansvoorstelling-  ziet, zie je dan ook bijzondere bewegingsfiguren, kijk maar eens naar:

 

of

of ook nog

En ook op gedichten, op woorden kan bewogen worden. Dan heb je al vlug iets mimisch;

Een Duits voorbeeldje over voetbal:

Als ik een gedicht ga instuderen, begin ik met een stemming te zoeken die in de tekst vervat zit. Dankbaarheid, eerbied, woede, sarcasme en probeer ik voor mezelf een houding te vinden en dan improviseer ik erop los. Daar komen vormen in de ruimte uit, daar komen klanken van het gedicht uit in mijn armen. Dan komt de verfijning en dat proces kan lang duren, maar hoeft niet. dat hangt van mijn graad van perfectionisme af of van een deadline.

Met muziek is het improviseren gemakkelijker, je danst gewoon. De armbewegingen is wat zoeken. De verfijning duurt langer.

Zo, nu heb je een idee wat euritmie is.

Zelf doen?                                                                                                              Live zien?